,

Domeinnaamfraude, altijd scherp blijven

15 november 2016

Een vriendelijke mevrouw van Trademark-Office.nl belde mij met de vraag of Berntsen Mulder Advocaten een verzoek heeft gedaan voor de registratie van de domeinnaam www.berntsenmulder.com.

UPDATE 9 oktober 2017: ik start een collectieve juridische actie tegen Trademark Office. Daarvoor zoek ik slachtoffers.

UPDATE 15 december 2018: Zaak tegen Trademark Office in uitzending Kassa!

“Nee dat hebben we niet.” Wij werken met www.berntsenmulder.nl en niet met ‘.com’. “Oh, dan is dit verzoek afkomstig van een derde partij. Heeft u enig idee wie dat zou kunnen zijn?” Ik vertel dat ik geen idee heb. “Heeft u misschien een concurrent die dat zou kunnen zijn?”

Alarmbellen

Aii…, denk ik, een concurrent die zich op internet profileert via www.berntsenmulder.com, daar zitten wij natuurlijk niet op te wachten. Er gaan bij mij direct een aantal alarmbellen rinkelen. In mijn hoofd vraag ik mij af wat wij kunnen doen om dit te voorkomen? Hoe kunnen wij onze handelsnaam beschermen? Kan dit zomaar?

Eerste registratierecht

De mevrouw van Trademark-Office biedt uitkomst. Ze legt mij uit dat wij het zogenaamde ‘eerste registratierecht’ hebben. “Als u aangeeft dat u van dat recht gebruik wilt maken, moeten wij de aanvraag van de andere partij afwijzen, en kunt u www.berntsenmulder.com alsnog zelf registreren.” Dat klinkt goed, denk ik, zo voorkomen we verdere problemen.

Intellectueel eigendom

De Trademark-Office-mevrouw gaat verder “Wij maken er dan een intellectueel eigendom van en nemen de domeinnaam voor u in beheer. U moet dan een keuze maken of u dit intellectueel eigendom 10 of 15 jaar wilt vastleggen.” Mmhh… 10 of 15 jaar vastleggen is wat lang, lijkt mij. Maar gelukkig stelt deze mevrouw mij ook hierover gerust met de mededeling dat wij na 60 dagen al kunnen opzeggen. So far so good. Als ik vraag of zij mij de exacte voorwaarden via de mail kan toesturen, beginnen de problemen. “Ik ben niet geautoriseerd om e-mails te versturen.”

Een internetbedrijf dat niet geautoriseerd is om e-mails te versturen? Dat lijkt me nogal stug. Als ik vraag hoe dat zit krijg ik het volgende antwoord. “Als wij u een e-mail sturen en u reageert hier niet binnen 24 uur op, moeten wij de domeinnaam vrijgeven aan de aanvrager. Wij zijn dan aansprakelijk voor reputatie- en omzetschade die u hierdoor lijdt.”

Juridische onzin

De Trademark-Office-dame schijnt niet door te hebben dat ze met een advocaat belt. Ik leg haar uit dat dat juridisch volledige onzin is en ze mij gerust een e-mail kan sturen met de voorwaarden voor de dienstverlening van Trademark-Office. Dan loopt het gesprek vast. Deze variant stond niet in haar script.
Ze probeert een ander script: “U loopt geen enkel risico, want u krijgt achteraf een bevestiging per e-mail met de exacte voorwaarden en wij leggen het gesprek op bandrecorder vast.”

Verkoopmethodes

Mijn weerstand tegen dit bedrijf en haar verkoopmethodes stijgt. Wat heb ik er aan dat ik achteraf een bevestiging krijg en dat zij een gesprek opnemen? Ik wil op papier zien waar ik ja tegen zeg. Daar kan deze mevrouw, en – na enig aandringen – haar leidinggevende mij niet aan helpen.
Ik vraag de leidinggevende of hij afspraken met mij zou maken onder voorwaarden die ik achteraf pas aan hem zal bevestigen. Dat leek de leidinggevende niet zo’n goed idee. Het gesprek is daarmee wel klaar.

Even googlen

Na dit curieuze gesprek Google ik ‘Trademark-Office.nl’ Ik krijg een waslijst aan waarschuwingen, waaronder:

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN, de instantie die in Nederland over de toewijzing van de domeinnamen gaat) heeft in samenwerking met AvroTros Opgelicht?! al over dit onderwerp gepubliceerd. Deze uitzending van Opgelicht?! is via deze link te bekijken.

Trap er niet in

De moraal van het verhaal? Trap niet in dit soort agressieve verkoopmethoden. De angst dat de concurrent er met met jouw domeinnaam vandoor gaat, kan u snel overtuigen om met zo’n dubieuze club in zee te gaan.
Stem nooit in voordat je de voorwaarden hebt ontvangen en bekeken. Als iemand niet ‘geautoriseerd’ is om deze voorwaarden toe te sturen, dan stinkt het zaakje.

The Trademark-Office handelt ook onder de namen: Trademark & Intellectual Property Office, DNS Europa, TIPO, I.P. Merk & Domeinregistratie, I.P. DNS.

Ontbinden of vernietigen

Mocht u nou toch in zee zijn gegaan met een dergelijke partij, dan bestaan er mogelijkheden om de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Voor een consument kan dit binnen 14 dagen na het aangaan van de overeenkomst. Voor een bedrijf ligt dit wat gecompliceerder en zijn de omstandigheden van het geval doorslaggevend. U begrijpt dat ik die strijd graag voor u aan ga.


UPDATE 28 november 2016: Inmiddels kreeg ik zoveel reacties op bovenstaande blog, dat ik een update ‘Domeinnaamfraude #2. Wat te doen?’ heb geschreven. Daarin adviseer ik onder meer over de mogelijkheden om een eventueel contract te ontbinden. Via de update kunt u ook een standaardbrief downloaden.


UPDATE 28 maart 2017: Er blijken veel bedrijven slachtoffer te zijn. Sommigen hebben al bericht van een incassobureau. Vandaar mijn nieuwe bijdrage Domeinnaamfraude #3: een incassobureau, wat nu?


UPDATE 9 oktober 2017: ik start een collectieve juridische actie tegen Trademark Office. Lees hier hoe u als slachtoffer van domeinnaamfraude mee kunt doen.

UPDATE 15 december: het proces tegen Trademark Office is onderwerp in het TV-programma Kassa!


UPDATE 9 mei 2019: alle informatie over domeinnaamfraude en acquisitiefraude staat nu op onze fonkelnieuwe specialisatiewebsite www.acquistie-fraude.nl.

Tips en tools

Gratis spreekuur

Bent u de dupe van fraude? Maak gebruik van ons spreekuur. Face-to-face of telefonisch. Elke laatste donderdag van de maand.

Meer info arrow_forward
Voorbeelddocumenten

Met deze voorbeelddocumenten helpen we u graag op weg.

Voorbeelddocumenten arrow_forward
Contact

Wilt u u een vrijblijvend advies van onze specialisten?

neem contact op arrow_forward

Nieuws

Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het...

Meer informatie arrow_forward

Momenteel zijn er weer valse facturen in omloop, waarbij mensen wordt wijsgemaakt dat zij hun zorgpremie niet hebben...

Meer informatie arrow_forward

Via deze site hebben wij al eerder uitgebreid verslag gedaan van onze acties ter voorkoming van domeinnaamfraude. Een grote...

Meer informatie arrow_forward

Het is de nachtmerrie van iedereen die wel eens geld overmaakt: Je komt er na de betaling achter dat je per ongeluk een...

Meer informatie arrow_forward

Email controleren bij fraude-signalen? In deze tijd, waarin een groot deel van de mensen thuiswerkt, is de vraag of (en...

Meer informatie arrow_forward