,

Eindelijk bescherming voor eenmanszaken tegen acquistiefraude?

24 september 2021

Het is een publiek geheim dat telemarketingbedrijven de laatste jaren hun pijlen met name op eenmanszaken hebben gericht. Bij de normale consumenten (niet-ondernemers) valt voor telemarketeers dankzij de wettelijke bedenktermijn al een tijdje weinig eer meer te behalen. En grote bedrijven hebben meestal meer kennis in huis en laten zich niet zo makkelijk tot een overeenkomst verleiden waar ze (vaak) niets aan hebben.

Dus bleef de eenmanszaak over. Waarom? Geen rechtsbescherming + (vaak) weinig kennis = makkelijk target. Daar hebben telemarketingbedrijven de laatste jaren op grote schaal misbruik van gemaakt. Wij hebben er op deze website al de nodige aandacht aan besteed. Gelukkig heeft de wetgever nu eindelijk ook aandacht voor de eenmanszaak met een aanpassing in de Telecomwet die de mogelijkheden voor telefonische verkoop drastisch inperkt:

De wijzigingen met die met ingang van 1 juli 2021 zijn ingegaan, zet ik hier op een rijtje:

  • Ongevraagde telefonische verkoop is nu verboden. Waar vroeger via het ‘Bel me niet’-register een ‘opt-out’ systeem gold, geldt nu een ‘opt-in’ systeem. Alleen bij expliciete toestemming is telefonische verkoop nog toegestaan;
  • Bij bestaande klanten mag nog gedurende maximaal 3 jaar telefonisch na afloop van de dienstverlening telefonisch contact worden opgenomen voor vergelijkbare diensten of producten;
  • Anoniem bellen is niet langer toegestaan;

Ook voor kleine ondernemers

Het mooie van deze maatregelen is dat deze niet alleen voor consumenten gelden, maar ook voor kleine ondernemers als een eenmanszaak, een zzp’er of mensen met een VOF, CV of maatschap. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft al aangegeven intensief toezicht te gaan houden op deze nieuwe regels. Als deze worden overtreden, kan de ACM (hoge) boetes opleggen. Overtredingen kunt u melden bij de Consuwijzer van de ACM.

De nieuwe regels gelden voor alle vormen van telefonische acquisitie, dus niet alleen voor het verkopen van een energiecontract, maar ook voor goede doelen en zelfs voor buitenlandse partijen die Nederlandse consumenten telefonisch benaderen.

Belangrijk: overeenkomsten gelden wel!

Er is echter wel een ‘maar’ bij dit verhaal. Bent u als eenmanszaak toch gebeld voor de verkoop van (bijvoorbeeld) een energiecontract, en heeft u ja gezegd? Dan betekent dit dat de ACM een boete kan opleggen aan dit bedrijf, maar tegelijkertijd blijft de overeenkomst die u heeft gesloten wél gelden. Het feit dat een telemarketeer zich niet aan de regels hield, betekent niet dat er géén overeenkomst tot stand is gekomen.

Als u van zo’n overeenkomst af wilt, moet u zelf actie ondernemen. U kunt bijvoorbeeld dreigen met een klacht bij de ACM en de wederpartij wijzen op zijn onrechtmatige handelen. Wanneer u met deze situatie wordt geconfronteerd, kunt u mij altijd even bellen om te overleggen hoe u hier het best mee om kunt gaan.

Ook niet voor BV’s en NV’s

LET OP! De nieuwe regels gelden ook niet voor BV’s of NV’s. Dus ook niet voor kleine BV’tjes. Een kleine BV kan in de praktijk weinig verschillen van een eenmanszaak. De eenmanszaak kan groter of professioneler zijn dan een BV. Maar iemand met een BV wordt toch geacht op dit vlak meer ‘mans’ te zijn in zijn verdediging tegen telefonische acquisitie.


Heeft u hulp of juridisch advies nodig over dit onderwerp? Bel mij gerust via tel. 0172 – 49 43 45 of stuur mij een e-mail.

Tips en tools

Gratis spreekuur

Bent u de dupe van fraude? Maak gebruik van ons spreekuur. Face-to-face of telefonisch. Elke laatste donderdag van de maand.

Meer info arrow_forward
Voorbeelddocumenten

Met deze voorbeelddocumenten helpen we u graag op weg.

Voorbeelddocumenten arrow_forward
Contact

Wilt u u een vrijblijvend advies van onze specialisten?

neem contact op arrow_forward

Nieuws

Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het...

Meer informatie arrow_forward

Momenteel zijn er weer valse facturen in omloop, waarbij mensen wordt wijsgemaakt dat zij hun zorgpremie niet hebben...

Meer informatie arrow_forward

Via deze site hebben wij al eerder uitgebreid verslag gedaan van onze acties ter voorkoming van domeinnaamfraude. Een grote...

Meer informatie arrow_forward

Het is de nachtmerrie van iedereen die wel eens geld overmaakt: Je komt er na de betaling achter dat je per ongeluk een...

Meer informatie arrow_forward

Email controleren bij fraude-signalen? In deze tijd, waarin een groot deel van de mensen thuiswerkt, is de vraag of (en...

Meer informatie arrow_forward