,

Fraude bij een onderneming

Met enige regelmaat komt er een krantenkop voorbij die melding maakt van een penningmeester of boekhouder die er met de kas van de vereniging of het bedrijf vandoor is gegaan. Hoewel er ook andere vormen van fraude bestaan begint het meestal met de constatering dat er geld is verdwenen. Na onderzoek blijkt vervolgens vaak dat de fraude verder gaat dan alleen verdwenen geld.

Omdat bij een vereniging of stichting meestal door vrijwilligers op basis van vertrouwen wordt gewerkt kan fraude zo soms lang onopgemerkt blijven. Ook binnen onderneming wordt fraude vaak op een creatieve manier aan het zicht onttrokken. Fraude kunt u nooit 100% voorkomen, maar alleen door het inbouwen van voldoende checks & balances kan fraude zoveel als mogelijk worden beperkt. Werk bijvoorbeeld altijd met een 4-ogen beleid bij betalingen. En leg deze procedures ook duidelijk vast.

Nadat u voor het eerst heeft geconstateerd dat er sprake is van fraude, is uw daaropvolgende handelswijze van cruciaal belang. Hang het niet aan de grote klok. De fraudeur zal zijn sporen uitwissen. Start zo snel mogelijk een (onafhankelijk) onderzoek naar de aard en omvang van de fraude. De advocaten van Berntsen Mulder Advocaten zijn gespecialiseerd in dergelijke onderzoeken.

Als de omvang van de fraude duidelijk is geworden kan deze van diverse kanten worden belicht:

 

Strafrechtelijk – hoewel fraude niet in het wetboek staat, is dit wel strafbaar. Voor strafrechtelijke vragen kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerd kantoor

arbeidsrechtelijk – wat gebeurt er met de arbeidsovereenkomst van een werknemer die op fraude is betrapt? Mag ik de email van mijn werknemers controleren bij fraudesignalen?

civielrechtelijk – is het geld nog terug te halen?

civielrechtelijk – bestuurdersaansprakelijkheid. Een bestuurder kan in sommige gevallen worden aangesproken bij fraude door een onderneming

 

Bij vragen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. Een eerste telefoontje kost u niets, maar kan u potentieel wel veel opleveren.

Contact met een specialist

Neem vrijblijvend contact op met een fraude expert

contact

Ons team

Jeroen Thiele

advocaat-partner

0172 - 49 43 45

Jasper van de Graaf

Advocaat contractenrecht

0172 - 49 43 45

Tips en tools

Gratis spreekuur

Bent u de dupe van fraude? Maak gebruik van ons spreekuur. Face-to-face of telefonisch. Elke laatste donderdag van de maand.

Meer info arrow_forward
Voorbeelddocumenten

Met deze voorbeelddocumenten helpen we u graag op weg.

Voorbeelddocumenten arrow_forward
Contact

Wilt u u een vrijblijvend advies van onze specialisten?

neem contact op arrow_forward